主頁 > 親友去世慰問哀悼語
親友去世慰問哀悼語

親友去世慰問哀悼語

點樣慰問同哀悼去世嘅親友?

喺繁忙嘅社會,我哋好多時都冇乜時間去諗點樣適當噉表達自己嘅心意。尤其係當身邊嘅人離世嘅時候,我哋更加唔知點樣表達先最恰當。今日就等我同大家分享下,點樣用一啲得體嘅方式去慰問同哀悼啦。

避免使用慰問廢話

首先,要避免使用一啲冇心意嘅「去世慰問廢話」,例如

  • 節哀順變
  • 時間可以沖淡一切
  • 我都試過你嘅經歷啦,好快冇事
  • 我好明白你嘅感受
  • 唔好太難過
  • 呢啲都係神/天主嘅安排
  • 其實佢離開對你嚟講係好事,你唔使再咁辛苦照顧佢,對你都係解脫
  • 你睇下其他人情況比你更慘,其實你已經唔太差
  • 人死唔可以復生
  • 一路好走 RIP
  • 一路好走 安息
  • 功德圓滿 一路好走
  • 逝者安息 一路走好
  • 永遠懷念 一路好走

呢啲說話唔單止無幫助,仲會令人覺得你唔真誠。當一個人面對親人死亡,旁人就算講再多「節哀順變」之類嘅話,當事人絕對唔可能因此就唔再悲傷,因為呢啲理智嘅話語絕對無法安慰處於情緒、情感當中掙扎嘅悲傷者。

常見親友去世慰問語

香港廣東話慰問語

  • 好難過聽到呢個消息,希望你能夠堅持住。
  • 喺呢個困難嘅時候,我會陪伴你。
  • 如果你有咩需要,唔好猶豫,隨時搵我。
  • 我知道冇咩說話可以減輕你嘅痛苦。但無論如何,我都會一直喺度支持你。
  • 想話畀你知,你並唔孤單,如果你願意講,我會細心聆聽。
  • 我想像唔到你正經歷緊嘅痛苦同心碎,我會為你祈求平安同安慰。

中英夾雜慰問語

  • I’m so sorry for your loss. 呢段時間真係好難捱,如果需要幫手,隨時搵我。
  • 聽到這個sad news,我真係好唔開心。希望你可以take care。

英文慰問語

  • I’m deeply saddened by your loss. Please know that I’m here for you.
  • My heartfelt condolences to you and your family. If there’s anything you need, please let me know.
  • Thinking of you in these difficult times and sending my deepest sympathy.

對同事嘅慰問語

  • 喺呢個艱難嘅時候為你祈禱。如果你想傾偈,我幾時都喺度。
  • 向你同你嘅家人表示最深切嘅慰問
  • 請接受我嘅真誠慰問

對失去父母嘅慰問

  • 我冇機會認識你(爸爸/媽媽),但我肯定佢係一個特別嘅人,因為佢養育咗你一個咁好出色嘅人。祝你喺呢段艱難嘅時間得到安寧同安慰。
  • 我知道講乜嘢都唔會消除你所經歷嘅痛苦。依家只想話你知,我會一直關心你。

對失去配偶嘅慰問

  • 你(先生/太太)係個好人, 佢亦都係一個傑出嘅伴侶,佢會永遠活喺我哋嘅心同回憶裏面。

沈默嘅陪伴

沈默嘅陪伴可能比有口無心嘅廢話一堆更有用。其實能夠喊得出嚟,先有可能抒解悲傷。只有喺你真係有呢種感覺嘅時候,先可以話:「我知道你嘅感受」。更好嘅方法係藉由在場嘅傾聽,從行動中表現出你嘅關懷。如果你唔知要講咩,噉就乜都唔好講,或者講:「我唔知要講咩先好。」握住佢哋嘅手、搭住佢哋嘅肩膀、輕拍佢哋嘅背,將自己嘅肩膀借佢哋靠住哭泣落淚,都比光講嘢有效。

容許悲傷嘅存在

悲傷會隨住時間變淡,即使仲會喺某啲紀念日或者特殊場景引發強烈悲傷,我哋唔建議刻意壓制悲傷。只要係人,就應該有血有淚、會悲傷會喊。容許悲傷嘅存在,直接去面對自己嘅悲傷情緒,先係最佳嘅方法。旁人可以做嘅就係細水長流嘅陪伴同支持。太多嘅建議同作為通常係有害無益嘅。絕大多數嘅人都唔會被悲傷嘅挫折打敗,好多人喺失去親人之後反而將悲傷轉化為成長嘅經驗同進步嘅動力。

具體慰問方法

送花

送花係香港最常見嘅慰問方式之一。你可以揀一朵靚靚嘅花,喺上面寫低你嘅心意。不過記住唔好太過花巧, keep it simple 啦。

寫慰問卡

如果唔方便親身出席,寫張慰問卡都係一個好好嘅選擇。記住用真心講嘢,唔好寫得太過官腔。你可以分享啲開心嘅回憶,或者表達一下你有幾懷念佢。

出席喪禮

如果同逝者或者家屬關係 close 嘅,最好都係親身出席喪禮。着裝方面,最好着黑色或者深色衫,唔好着得太過花花綠綠。

幫手打理喪事

如果你同家屬真係好 close ,你可以問下佢哋需唔需要幫手打理喪事。可能係幫手搵殯儀館 ),或者幫手準備祭品噉。

送上祭品(提供慰問禮物)

喺香港,我哋通常會送上一啲祭品,例如素食、水果或者香燭。不過記住唔好送鐘,因為「送鐘」同「送終」諧音,會畀人 feel 到好衰。

講啲安慰嘅說話

有時候,最簡單嘅說話反而最有力量。你可以同家屬講:「我好難過聽到呢個消息,如果有咩需要幫手,隨時話我知。」呢啲簡單嘅說話已經可以表達到你嘅心意。

提供長期支持

記住喪親之痛唔係一時三刻就可以平復。你可以喺往後嘅日子繼續關心家屬,可能係約佢出嚟食個飯,或者打個電話問候吓。

無論係慰問語定哀悼語,最緊要係用心去表達你嘅關懷同支持。當我哋面對親朋戚友嘅離世,呢啲說話唔單止係禮貌,更加係一份溫暖嘅心意。希望以上嘅例子可以幫助你喺呢啲困難嘅時刻,表達你嘅關懷同慰問。

其實要試過自己親人過身先識點問候同安慰人㗎。


Posted

in

by

Tags:

Comments

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *