主頁 > 珍惜生命 拒絕自殺 端午節快樂?
珍惜生命 拒絕自殺 端午節快樂?

珍惜生命 拒絕自殺 端午節快樂?

端午節快樂? 呢張描繪屈原投河自盡嘅端午節祝賀咭,背景係一幅壯麗嘅山水畫,顯示出一個古代場景。畫中,一個穿著古裝嘅屈原從懸崖跳入河流,旁邊有幾個人站喺懸崖邊,似乎正鼓掌或向佢致敬。然而,圍觀嘅群眾卻起哄歡呼,慫恿佢「快跳」,反映出一種冷酷同不尊重生命嘅態度。

背景係壯麗嘅山水景觀,有高聳嘅山峰、茂密嘅樹林同奔流嘅河水,場面非常壯觀。遠處有一大群人圍觀呢個場景,顯示出這係一個重要嘅歷史或文化事件,但佢哋嘅反應卻顯得冷血無情。

呢幅圖畫傳達出「珍惜生命,拒絕自殺,端午節快樂?」嘅反面信息,提醒大家要珍惜生命,遠離自殺嘅念頭。同時亦希望通過呢幅圖畫,能夠喚起人們對生命嘅重視,並且珍惜眼前嘅美好時光。希望大家能夠以尊重同關愛嘅態度對待他人,真正理解端午節紀念屈原嘅深層意義。

生命冇Take 2, 小心第一步。


Posted

in

by

Tags:

Comments

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *