主頁 > 端午節日期2024
端午節日期2024

端午節日期2024

又到咗每年都期待嘅端午節喇。今次我哋一齊嚟探討一下端午節日期2024,睇下有咩特別之處。

2024年端午節日期

2024年嘅端午節會喺國曆六月十日(星期一)舉行。對於多數上班族嚟講,呢日係一個三天連假嘅好機會,可以同家人朋友一齊慶祝呢個傳統節日。

為何端午節日期每年不同?

可能大家會問,點解端午節每年嘅日期都唔同呢?其實呢個同我哋用嘅農曆(Lunar Calendar)有關。端午節喺每年農曆五月初五慶祝,但因為農曆同西曆(Gregorian Calendar)之間嘅差異,所以每年嘅西曆日期都會唔一樣。例如2024年嘅端午節,就係農曆五月初五,而對應到西曆就係六月十日。

2024年端午節連假安排

因為2024年嘅端午節係六月十日(星期一),咁即係大家可以享受一個三天連假!呢個連假係一個好機會,可以同家人朋友一齊慶祝端午節,參與唔同嘅活動,同時放鬆一下


Posted

in

by

Tags:

Comments

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *